Rätten är GI-inspirerad med mycket grönsaker och ingen pasta eller potatis, tillbehör är en fräsch sallad istället. Ta en stor ugnsform och gör en dubbel sats så det blir många lunchlådor.
4-6 portioner
500 g köttfärs
1 burk stora vita bönor
400 g aubergine
100 g zucchini
4 st tomater
½ dl tomatpuré
½ dl chilisås
1 gul lök
½ vitlök solo
timjan
färsk basilika
salt och peppar
olivolja
100 g riven ost
Sätt ugnen på 225 grader. Skiva aubergine och zucchini i tunna skivor. Smörj en ugnsfast form med olivolja och lägg ett lager med aubergineskivor. Varva aubergine och zucchini med olivolja och salt. Sätt in formen med aubergine och zucchini i ugnen i 20 minuter. Skölj den vita bönorna och låt rinna av.
Gör under tiden köttfärsröran. Hacka löken fint och fräs tillsammans med finriven vitlök i en stekpanna med lite olja. Tillsätt köttfärs och bryn tills all köttfärs är genomstekt. Tillsätt tomatpuré och chilisås, samt tärnade tomater. Låt koka samman. Krydda med salt och peppar samt örtkryddor.
Ta ut formen och häll över de vita bönorna. Häll sedan över köttfärsröran och strö över riven ost. Gratinera i ugnen i ca 10 minuter eller tills osten fått en gyllenbrun färg. Servera med en fräsch sallad, jag rekommenderar romansallad, paprika, gurka, majs och solrosfrön.
Har köpt auberginer så är förberedd:) ska prova laga sen. Låter och ser gott ut. Kram på er!
SvaraRadera